Kunst- en glasobjecten André van Lier

Beeldend kunstenaar André van Lier maakt al meer dan 4 decennia abstract geometrische kunst uitgevoerd in materialen lopend van cortenstaal en dibond tot aluminium, MDF en zelfs graszoden. Zijn werk heeft een zeer dynamische en herkenbare stijl. Op diverse plekken in Nederland zijn in de publieke ruimte grote werken van hem te vinden. Van Lier verkent in zijn werk consistent de cirkel, het vierkant en de ellips. De lijnen van omtrek en as worden ritmisch en repeterend toegepast volgens de strakke principes van de constructieve kunst, terwijl de ronde vormen en monochrome kleuren emotie en levendigheid brengen. Van Lier is een purist die consequent werkt volgens bijna mathematische principes. Een kunstwerk moet de kracht hebben van de meest zuivere vorm, zonder enige toevoeging of afleiding. In de driedimensionale vormen die zo ontstaan, zijn schaduw en licht integraal deel van het kunstwerk. Soms wordt zelf de achterliggende wand onderdeel van het kunstwerk, als zich in de muur een niet bestaand, maar toch aanwezig deel van het kunstwerk lijkt te bevinden. Zijn streven is om iedere keer opnieuw met een minimale ingreep een maximale spanning op te roepen.

Sinds 2017 werkt Van Lier ook in glas. In samenwerking met Galerie Broft uit Leerdam, heeft hij de afgelopen twee jaren 82 unica gemaakt, van zowel helder als gekleurd optisch glas. De transparantie, puurheid en exactheid van glas blijken buitengewoon geschikt voor de thema’s en abstracte benadering van Van Lier. Opnieuw worden met cirkel, vierkant en ellips als uitgangspunt, strakke maar zeer ruimtelijke en levendige vormen gecreëerd.

De heldere objecten tonen de absolute en pure essentie van vorm. Door het toepassen van aansnijdingen worden complexe prismatische effecten veroorzaakt. Bij de gekleurde objecten speelt naast werking en weerkaatsing, ook de wisselende kleurintensiteit van de vlakken een rol. Het hexametrisch systeem – waarin een ellipsvorm 6 keer een vlak krijgt opgelegd – leidt door lichtweerkaatsing tot een schijnbaar eindeloze verschuiving van vormen. En ook bij deze werken wordt de omgeving, door weerspiegeling, een integraal en steeds wisselend onderdeel van het kunstwerk zelf.

De glasobjecten van Van Lier zijn een nieuwe ontwikkeling in zijn werk, maar volgen de continue lijn van zijn oeuvre. Zijn vormentaal is daardoor afwijkend van de traditionele glaskunst, maar vertoont onmiskenbaar verwantschap met Tsjechische en Slowaakse abstract geometrische glaskunst, zoals de minimalistische objecten van geslepen optisch glas van Václav Cigler.

De glaswerken van Van Lier worden in een Tsjechisch glasatelier vervaardigd op basis van de aangeleverde schuimmodellen op ware grote. De onderdelen worden gezaagd uit zware glasplaten en daarna geslepen en gepolijst en waar nodig onzichtbaar verlijmd.